E-handelsexperten Jonas Karlsson spekulerar i internethandelns utveckling
2014-09-19

E-handelsexperten Jonas Karlsson spekulerar i internethandelns utveckling

”Det har aldrig varit enklare att komma igång med e-handel, men det har heller aldrig varit svårare att lyckas.”  Detta säger Jonas Karlsson, e-handelsexpert hos Askås, i artikeln där han redogör för e-handelns komplexitet. Som ny e-handlare kan möjligheterna och måstena tyckas vara en djungel, men med Karlssons hjälp får vi klarhet i vilken ände man ska nysta i först. Den svenska e-handels-pionjären TopFormula.se kastade sig ut redan 2004 och har utvecklats enormt sedan dess. Learning by doing, men påpekar också att det är mycket viktigt med en bra produkt.

Karlsson konstaterar att det svåraste med e-handel är just komplexiteten, att den som e-handlar förväntar sig snabba leveranser, fri frakt, fria returer, snabba svar från kundtjänst och så vidare – kort sagt ett perfekt helhetspaket. Dessa krav gör att det är svårt att driva e-handel som litet företag, om inte alla anställda sitter på hundratals olika kompetenser. Många områden ska täckas in, och alla är de vitt skilda. Allt från grafisk design till logistik till elektroniska plattformar måste klaffa.

E-handelsplattformen är den enskilt viktigaste delen av processen. Utan en välfungerande plattform spelar klockren grafisk design eller logistik med millimeterprecision ingen som helst roll och en plattform från en extern part är därmed värd att investera i.

För dig som är i valet och kvalet mellan olika externa plattformar finns ett antal hållpunkter att tänka på. Leverantören bör vara erfaren och ha en stabil ekonomi för att du som e-handlare inte ska behöva oroa dig för att tidigt behöva byta till en ny plattform.

Plattformen i sig bör ha en bra lösning för e-handel via mobilen eftersom allt fler köp görs via mobiler och surfplattor. Den bör även ge goda resultat inom sökoptimering. Nog för att nöjda kunder gör god reklam, men om din e-handel inte dyker upp i sökmotorsträffar kommer kundkretsen att växa onödigt långsamt. De kanske mest basala behoven är inte alltid självklara och tåls därför att tänkas på: snabbhet och användarvänlighet. En långsam och krånglig lösning tenderar att göra alla kunder till engångskunder.

Med rätt extern e-handelsplattform installerad är det bara att dra igång karriären som e-handlare. Glöm inte att vässa armbågarna – konkurrensen är hård!

CDC Teknik © 2013-2014